Een school vol kansen
“Wij werken op maat en niets is onmogelijk.”
Bij binnenkomst op De Spinaker valt direct de gemoedelijke sfeer op. Jongens en meisjes tussen de 12 en 18 jaar lopen rustig door de gangen, groeten een docent en knikken naar een passerende bezoeker. In de lokalen staan leerlingen geïnteresseerd rond een docent die uitleg geeft of ze zijn zelfstandig aan het werk.
Vaak zijn de verwachtingen en aannames bij een school voor voortgezet speciaal onderwijs anders dan dit beeld. Inge van der Gragt, decaan op De Spinaker, beaamt dit.“Veel mensen denken bij speciaal onderwijs aan moeilijk en ingewikkeld. Dat is helemaal niet zo. Wij werken anders, maar veel aspecten van ons onderwijs zijn hetzelfde als in het reguliere onderwijs. Uiteraard zijn er dingen die we op De Spinaker op een andere manier aanpakken omdat we een school voor speciaal onderwijs zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld kleinere klassen en bieden we intensieve begeleiding. Onze leerlingen hebben gedrags- en/of psychiatrische stoornissen met internaliserende of externaliserende problemen. Ze hebben hulp en ondersteuning nodig bij het omgaan met emoties en stress.
Als jongeren op onze school starten hebben ze vaak al veel meegemaakt. Sommigen hebben het gevoel dat dit het eindstation is. En dat is het juist niet,” vertelt Inge gedreven. “Wij denken in mogelijkheden. Samen met de leerlingen onderzoeken we wat ze nodig hebben om weer vooruit te kunnen.”
Op de Spinaker wordt op maat gewerkt en gedacht om de leerling uiteindelijk dáár te krijgen waar hij/zij wil zijn. “We zijn voortdurend met leerlingen in gesprek over hun kwaliteiten, motivatie en kansen,” gaat Inge verder.
De volgende vragen staan daarbij centraal:
- Naar welke school zou je willen? En aan welk profiel denk je?
- Wat motiveert je?
- Wat moet en wil je nog leren voordat je de volgende stap kunt zetten?
De leerlingen leren zichzelf op een andere manier kennen. Als ze inzien: dit is waar ik het voor doe en wat ik nog moet doen, dan krijgt school weer zin.
Geen leerling is hetzelfde; iedereen heeft zijn eigen traject.“In mijn werk als decaan kijk ik waar de leerlingen naartoe kunnen stromen. Dit kan doorstroom zijn naar het MBO of Entree, uitstroom naar arbeid of terugstroom naar regulier onderwijs. In samenwerking met collega-scholen kijken we of we een structuur of traject kunnen bieden die past bij de talenten van de leerling.
Ontwikkeling en groei gun je iedereen. De weg die wordt bewandeld is soms een zoektocht. De Spinaker in Hoorn onderzoekt en biedt alle kansen."
Inge van der Gragt is decaan op De Spinaker. Ze startte haar loopbaan als leerkracht in het reguliere basisonderwijs en kwam als invaller in het speciaal onderwijs terecht. Nadat ze jarenlang voor de klas heeft gestaan werkt ze nu met veel plezier als decaan. Het is haar droombaan.
BEZOEK MBO SCHOLEN
Woensdag 12 februari zijn we naar het Media College en het hout- en meubileringscollege in Amsterdam geweest. Op het Media College werd gestart met een korte introductie, waarna we rondgeleid werden door beide locaties. Leerlingen hebben gekeken bij opleidingen zoals Ruimtelijke Vormgeving, Licht & Geluid en Game Artist. Aansluitend verzorgden studenten een korte workshop programmeren, waar de leerlingen zichtbaar van genoten.
De groep bij het hout- en meubileringscollege zijn ontvangen in het hoofdgebouw en hebben alle opleidingen die hier gegeven worden bekeken. Het Hout en Meubileringscollege biedt opleidingen van meubelmaker tot piano reparateur en van Kleding ontwerper tot meubelstoffeerder. Hierbij hebben zij ruim opgezette lokalen met alle moderne apparatuur. Wij hebben tijdens de rondleiding meerdere projecten van leerlingen gezien. Leerlingen maken op deze school bijvoorbeeld een boot van hout of een tv-kast. Ook leren de leerlingen omgaan met verschillende hout verbindingen en technieken van afwerking.
Meer weten? Kijk voor het Media college op www.ma-web.nl.
Voor het Hout- en meubileringscollege kun je kijken op https://www.hmcollege.nl/.
Of kijk op de website Online open dag van het Hout- en meubileringscollege
De Leerlingbezoekdagen van november 2020 gaan niet door. Klik hier voor de informatiebrief.
OVERZICHT OPEN DAGEN VOOR IEDEREEN
Een bijzondere periode vraagt om een bijzondere aanpak. Ook wanneer het gaat over het bezoeken van open dagen. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan mogelijke alternatieven voor deze dagen. Vooralsnog vindt u hier een overzicht van de geplande open dagen, meeloopdagen en try-outs. Het is raadzaam zo veel mogelijk nú te bezoeken. Het is een onzekere tijd en er moet voor 1 april wél een studiekeuze gemaakt zijn. Dus: ONDERZOEK (de verschillende websites), GA, VOEL en VRAAG 😄!
Kijk op www.kiesmbo.nl voor meer informatie.
Klik hier voor een overzicht van de open dagen in 2021 van diverse MBO-opleidingen.
Klik hier voor de online activiteiten van diverse MBO-opleidingen.
Op 27 januari stond de Open Dag voor Horizon College Purmerend gepland. In verband met de coronamaatregelen kunnen er helaas geen bezoekers worden ontvangen. Horizon College Purmerend heeft besloten de Open Dag te verplaatsen naar donderdag 4 maart 2021.
Op deze datum staat ook de Open Dag gepland voor de andere drie locaties van het Horizon College (Alkmaar, Heerhugowaard en Hoorn). De Open Dag zal online plaatsvinden. Blijf via deze website op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de Open Dag.