ORGANISATIE VAN HET ONDERWIJS
VSO De Spinaker is een openbare school voor (Voortgezet) Speciaal Onderwijs. We geven geven onderwijs aan leerlingen met gedrags- en/of psychiatrische stoornissen. Het gaat daarbij om zowel internaliserende als externaliserende problematiek. De Spinaker is binnen het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs West-Friesland een school voor de zogeheten diepteondersteuning.
Diepteondersteuning is de ondersteuning in gespecialiseerde voorzieningen, settingen, groepen of scholen, dus buiten de eigen (reguliere) school. In het geval het een eigenstandige voorziening/school betreft, wordt de verantwoordelijkheid voor de leerling overgedragen aan deze voorziening of school.
De Spinaker Hoorn staat midden in de samenleving (Hoorn/West-Friesland) en streeft daarom naar optimale samenwerking met andere scholen, bedrijven, winkels, wijkvoorzieningen, zorgaanbieders, ouders en hulpverlening (ketenpartners). Om onderwijs te kunnen volgen bij De Spinaker moet een leerling worden aangemeld bij het Samenwerkingsverband binnen de regio waar hij/zij vandaan komt. Dit wordt gedaan door de school van herkomst. Het Samenwerkingsverband bepaalt of er een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor De Spinaker afgegeven wordt. Wanneer dit het geval is zal de school z.s.m. een afspraak met u maken voor een gesprek. Leerlingen kunnen gedurende het gehele jaar toegelaten worden tot De Spinaker, hiervoor dient echter altijd de aanmeldingsprocedure doorlopen te worden. Zonder een TLV kan een leerling niet geplaatst worden.
De Spinaker Hoorn biedt in een kleinschalige setting onderwijs en ondersteuning aan leerlingen van 12 tot ongeveer 18 jaar. De diverse lesgroepen bestaan gemiddeld uit 12 tot 14 leerlingen. Ieder praktijkvak heeft een vakdocent. Verder wordt er waar nodig ondersteuning geboden door gedragswetenschappers, jeugd- en gezinswerkers, ondersteuningscoördinatoren en onderwijsondersteuners. Binnen de Spinaker Hoorn zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden, zowel praktisch als theoretisch. Om een zo’n breed mogelijk aanbod te creëren werken wij intensief samen met diverse reguliere scholen en instellingen.
INDIVIDUEEL GERICHT ONDERWIJS BINNEN EEN VEILIGE EN KLEINSCHALIGE SETTING
Het onderwijs binnen de Spinaker Hoorn is individueel gericht. Iedere leerling heeft een individueel Ontwikkel Perspectief Plan (OPP). In dit plan staan de concrete richtlijnen voor het onderwijs van de leerling en biedt richting aan de uitstroombestemming van de leerling. Er wordt uitgegaan van de pedagogische en didactische behoeften van de individuele leerling. Op deze manier wordt er gewerkt aan de gerichte leer- en opvoedingsdoelen binnen het gekozen tijdsbestek. De leerling functioneert binnen een groep. Er is op dagelijkse basis geen één op één begeleiding mogelijk.
Binnen 6 weken na plaatsing van de leerling wordt het OPP opgesteld. De vorderingen van het OPP worden iedere 6 tot 8 weken met de leerling, de ouder(s)/verzorger(s) en de mentor geëvalueerd. Wanneer bepaalde doelen behaald zijn of juist niet behaald zullen worden of de leerling vertraging oploopt binnen het schooltraject, worden de doelen in het OPP bijgesteld.
ALGEMEEN
- In leerjaar 1 en 2 (VBMO-BK en TL) krijgen de leerlingen de volgende vakken aangeboden: Nederlands (waaronder Nieuwsbegrip), Engels, wiskunde, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, economie (2e jaar), techniek, consumptief, handvaardigheid, bewegingsonderwijs, loopbaan en burgerschap en sociaal-emotionele vorming.
- In de bovenbouw VMBO-TL wordt het vak maatschappijleer is toegevoegd.In de bovenbouwklassen basis- en kaderniveau worden de vakken Nederlands, Engels, wiskunde/rekenen, loopbaan en burgerschap en sociaal-emotionele vorming gegeven.
Naast de theoretische vakken leren de leerlingen arbeidsvaardigheden in de vorm van een (beschermde) stage.
In de verschillende leerjaren en uitstroomprofielen gebruiken wij deze methodes:
- Nieuw Nederlands, via werkboek Deviant | Nederlands |
- IVIO | Nederlands |
- New Interface, Can Do leerwerkboek Deviant | Engels |
- Getal en Ruimte | Wiskunde |
- Start Rekenen, Deviant | Rekenen |
- Memo | Geschiedenis |
- BuiteNLand | Aardrijkskunde |
- Economisch bekeken | Economie |
- Biologie voor jou | Biologie |
- Thema's maatschappijleer | Maarschappijleer |
- Tumult | Loopbaan en burgerschap |
De Spinaker Hoorn biedt onderwijs aan in de uitstroomprofielen:
- Vervolgonderwijs,
- (Beschutte) arbeid
- Dagbesteding.
Het leertraject wordt per leerling op dit uitstroomprofiel afgestemd.
VMBO-TL
Na leerjaar 1 en 2 kunnen de leerlingen doorstromen naar de bovenbouw VMBO-TL van De Spinaker. In een tweejarig traject hebben de leerlingen de mogelijkheid om via het staatsexamen een compleet diploma VMBO-TL te halen of een aantal certificaten.
Ook kunnen de leerlingen van De Spinaker in elk leerjaar de overstap maken naar één van onze samenwerkingsscholen in het regulier onderwijs om daar hun VMBO-TL diploma te halen. Dat zijn maatwerktrajecten waarbij beide scholen overleggen wanneer een overstap voor een bepaalde leerling mogelijk is. Binnen de Spinaker is er een traject ontwikkelt waarin inzichtelijk wordt aan welke competenties de leerling moet voldoen om naar het reguliere voortgezet onderwijs terug te stromen. Dit is in samenwerking met het reguliere VO vormgegeven.
Met het VMBO-TL diploma is doorstroom naar de HAVO of MBO niveau-3 of 4 mogelijk.
VMBO-BB - BK
In leerjaar 1 en 2 is de lesstof voor de leerlingen BB en BK gelijk. Vanaf het 3e jaar komt hierin een verschil. Op dit moment is het helaas niet mogelijk om een Basis of Kader diploma te behalen op de Spinaker. Dit heeft onder andere te maken met de mogelijkheden op het gebied van praktijkvakken. Wanneer een leerling in staat is om binnen het reguliere VO te functioneren behoort dit wel tot de mogelijkheden.
Binnen de Spinaker is er een traject ontwikkelt waarin inzichtelijk wordt aan welke competenties de leerling moet voldoen om naar het reguliere voortgezet onderwijs terug te stromen. Dit is in samenwerking met het reguliere VO vormgegeven.
MBO-entree Plus
Op de Spinaker is sinds schooljaar 2019-2020 de mogelijkheid om via ORGB een MBO 1 diploma te behalen. Met ingang van het schooljaar 2020-2021 is er een samenwerking met het Horizoncollege om praktijklessen op het Horizon te volgen en theorie lessen op de Spinaker. Deze twee trajecten bestaan naast elkaar.
Dit geeft ons de mogelijkheid om leerlingen die door willen stromen naar een MBO 2 opleiding te laten wennen aan het Horizon college en zo de overstap makkelijker te laten verlopen.
De leerlingen die door middel van ORGB het MBO 1 diploma gaan halen hebben niet de ambitie of lukt het nog niet om door te stromen naar een school voor MBO.