• Home
  • VSO Hoorn VSO Hoorn
    Corona informatie Organisatie van het onderwijs Schoolplan Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) Uitstroomprofielen Switch Stagebureau Decanaat Medewerkers
  • Leerlingen Leerlingen
    Informatie voor nieuwe leerlingen Schoolregels Afspraken praktijkvakken Interne stage: catering Eindexamens Anti-pest coördinator Schoolvakanties en studie(mid)dagen Schooltijden Veelgestelde vragen
  • Ouders Ouders
    Schoolgids Scholen op de kaart Instroom Basisonderwijs Aanmelding Samenwerking met ouders/verzorgers Medezeggenschapsraad (MR) Klachten Verlofaanvraag Schoolvakanties en studie(mid)dagen Schooltijden Veelgestelde vragen
  • Professionals Professionals
    TechniekPact West-Friesland TechniekPact Nieuws Erkend leerbedrijf
  • Nieuws en Agenda
  • Contact
  • Vacatures
  • Privacy
Inloggen

Uitstroomprofielen

In het voortgezet speciaal onderwijs (vso) zijn 3 richtingen mogelijk. Deze richtingen worden ook wel uitstroomprofielen genoemd. VSO-scholen stellen voor elke leerling een uitstroomprofiel op dat aansluit bij zijn of haar situatie. Elk profiel bevat kerndoelen waarop de leerling zich kan richten.

UITSTROOMPROFIEL VERVOLGONDERWIJS

Leerlingen in dit uitstroomprofiel worden geacht in staat te zijn een diploma voortgezet onderwijs te behalen (VMBO-BB, -KB, -TL) en minimaal een diploma op het mbo niveau 2. Het onderwijs is inhoudelijk geënt op het regulier onderwijs, zowel in de onderbouw (kerndoelen) als in de bovenbouw (examenprogramma`s). Daarnaast is het gericht op een succesvolle doorstroom, zo mogelijk naar vervolgonderwijs (mbo) of door- / terugstroom van de leerling naar het regulier voortgezet onderwijs.De mogelijkheden met het uitstroomprofiel vervolgonderwijs zijn:* terugkeer naar het voortgezet onderwijs;* behalen van deelcertificaten door middel van staatsexamens;* het behalen van een volledig diploma;* toeleiding naar mbo niveau 1, 2 , 3 of 4.


UITSTROOMPROFIEL ARBEID

Bij leerlingen in dit uitstroomprofiel wordt ingeschat dat zij op termijn kunnen doorstromen naar loonvormende arbeid, maar niet in staat zullen zijn een volledig diploma voortgezet onderwijs (VMBO-tl) of mbo (minimaal niveau 2) te behalen.

Binnen dit uitstroomprofiel onderscheiden we:

  • Arbeid in een regulier bedrijf, in combinatie met landelijk erkend(e) certificaat/certificaten;
  • Arbeid in een regulier bedrijf, zonder certificaten;
  • (Beschermde) arbeid in een beschutwerkvoorziening.

De leerling kan een zogenaamd BORIS-certificaat halen. Samen met erkende leerbedrijven kunnen wij onze leerlingen opleiden voor werkprocessen uit de kwalificatiestructuur van het MBO.

De opdracht voor het VSO is met betrekking tot leerlingen met uitstroomprofiel arbeid om hen voor te bereiden en arbeidsvaardigheden aanleren om na school een baan te kunnen krijgen en behouden. Als school proberen wij er alles aan te doen om de overgang van school naar werk zo vloeiend als mogelijk te laten verlopen. Wij doen dan ook ons best om de leerling met een arbeidscontract van school te laten gaan. Mocht dit niet lukken dan begeleiden we de leerlingen en de ouders naar de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor het begeleiden van de leerling naar een baan.

Leerlingen die op het VSO les krijgen hebben recht open beoordeling arbeidsvermogen. Het UWV het hiervoor het onderzoek. Wanneer een leerling arbeidsvermogen heeft maar een baan alleen kan behouden met extra ondersteuning van bijvoorbeeld een jobcoach of met een lagere loonwaarden dan zal het UWV dit vaststellen. De Spinaker helpt graag bij het invullen van deze aanvraag. Wij zien dit als een kans op extra begeleiding ook na school waardoor het behouden van een baan voor de leerling makkelijker wordt.


UITSTROOMPROFIEL DAGBESTEDING

Leerlingen in het uitstroomprofiel dagbesteding worden vanuit het VSO begeleid naar een voorziening voor dagbesteding. Er wordt een onderscheid gemaakt in:

  • Arbeidsmatige dagbesteding;
  • Taak- of activiteit gerichte dagbesteding;
  • Belevingsgerichte dagbesteding.

Wanneer een leerling naar dagbesteding gaat betekent dit dat hiervoor financiering geregeld moet worden. Dit kan via de WMO van de gemeente waarin de jongere woont voor leerlingen van 18 jaar en ouder. Voor leerlingen tot 18 jaar wordt de financiering vanuit de jeugdweg geregeld. Zonder deze financiering kan een leerling geen dagbesteding krijgen. Belangrijk om aan te geven is dat er geen loon wordt verdient wanneer een leerling naar dagbesteding gaat. Voor een inkomen kan de leerling zich wenden tot de gemeente of het UWV voor een WAJONG uitkering.

Voor meer informatie over de uitstroomprofielen linken wij u door naar  de website van het nationaal expertise centrum leerplanontwikkeling (SLO).

Contact

Spinaker Hoorn

Marketentster 5
1625 WB Hoorn
0229-210894

Route naar Marketentster 5

E-mail 
spinaker.vsohoorn@ronduitonderwijs.nl

Postadres 
Postbus 2032
1620 EA Hoorn

Links

Sharepoint
Webmail

onderdeel van:

  • Privacy statement
  • Cookie settings

Powered by Social Schools