Ze vierden het

alsof ze de Tour de France hadden gewonnen!

Tour de Heroes

Op VSO De Spinaker doen we dit jaar voor de tweede keer mee aan Tour de Heroes. Een tocht van meerdere dagen waarbij de wielersport wordt ingezet om jongeren die het moeilijk hebben in de maatschappij te inspireren en hun zelfbeeld positief te beïnvloeden.

Vorig jaar fietsten we vanuit het stadje Goleniów in Polen via Berlijn terug naar Hoogwoud in Nederland. Bijna 800 kilometer!

De groep bestaat uit zo'n 15 jongeren in de leeftijd van 16 tot 21 jaar die afkomstig zijn van het speciaal onderwijs. Een zevental 'buddy's wordt aan de jongeren gekoppeld. Zij komen uit het reguliere onderwijs en hebben meestal al flink wat ervaring op de fiets. Ze helpen de jongeren letterlijk en figuurlijk op weg. Onderweg ondersteunen ze als het moeilijk is, helpen ze om alles goed te laten verlopen, maar babbelen ze er ook lekker op los. Samen maken ze er een onvergetelijke tocht van.

Zo'n twaalf vrijwilligers zorgen voor de algehele coördinatie van de tocht. Zij fietsen afwisselend met de groep mee. Een deel van deze vrijwillgers is afkomstig uit Hoogwoud, de plaats waar Tour de Heroes is bedacht. Maar vanuit VSO de Spinaker in Hoorn zijn in elk geval meneer Smit (mentor van M17) en meneer Leek (directeur van de school) altijd van de partij.

De Romeinenroute

Dit jaar fietsen we de 'Romeinenroute'. In acht dagen fietsen we van Saarburg in Duitsland langs de grenzen van het Romeinse rijk naar Hoogwoud in Nederland.

De start is op 28 april 2023. Dan stappen we 's morgens heel vroeg in de bus naar Duitsland. Zaterdag 6 mei finishen we op de racefiets na 700 kilometer weer in Hoogwoud. Een bijzondere, onvergetelijk ervaring rijker.

Onderweg rijden we door prachtige heuvelachtige landschappen met af en toe een pittig klimmetje. Overnachten doen we afwisselend op campings en in Naturfreundenhausen. 

 

Diashow

Trainen

Zo'n tocht rij je niet zomaar even. Aan de tocht gaat een periode van intensieve training vooraf. Vanaf de eerste week van januari 2023 starten we met spinlessen in De Weyver in Hoogwoud. Elke vrijdag om 19.00 uur trainen we de spieren en het uithoudingsvermogen op de spinfiets. We oefenen er ook de klimspieren!

Vanaf maart 2023 gaan we - als het weer het toelaat - buiten trainen. Elke zondagmorgen tot aan de start van Tour de Heroes oefenen we buiten het rijden in een groep. Elke zondag voeren we het aantal kilometer op, zodat iedereen in staat is zonder problemen een tocht van 100 kilometer succesvol te volbrengen.

En natuurlijk leren we hoe je in een groep kan fietsen. Dat is namelijk helemaal nog niet zo eenvoudig. Goed letten op je voorganger, op tijd remmen en snel uit je pedalen klikken zodat je niet omvalt zijn belangrijke vaardigheden. Ook leren we de signalen als 'ACHTER', 'TEGEN', 'SMAL' etc. waarmee we snel kunnen reageren als er tegenliggers of achteropkomend verkeer is en we bijvoorbeeld achter elkaar moeten gaan fietsen.

Website van Tour de Heroes

De route

Een van onze grote sponsors dit jaar is Rotary Medemblik. Zij hebben een intensief contact met de Rotary in Saarburg en dat is waarom we dit jaar daar van start gaan.   

Dag 1: Busreis Hoogwoud - Saarburg (460 km)

Dag 2: Fietstocht Saarburg - Heidenburg langs overblijselen van het Romeinse Rijk (66 km met lastige klim aan het eind)

Dag 3: Heidenburg - Senheim (89 km)

Dag 4: Senheim - Laachersee (72 km met een aantal klimmetjes)

Dag 5: Laachersee - Unterbach. We fietsen deze dag door Keulen heen. (117 km)

Dag 6: Unterbach - Kleve. Onderweg bezoeken we het Romeins museum in Xanten (106 km)

Dag 7: Kleve - Everdingen. Onderweg komen we langs 'het masker' in Nijmegen (90 km)

Dag 8: Everdingen - De Kwakel. Onderweg komen we langs het Archeon in Alphen aan de Rijn (80 km)

Dag 9: De Kwakel - Hoogwoud. We rijden voor een deel langs de Stelling van Amsterdam (84 km)