VSO De Spinaker Nieuwbouw

Nieuwbouw

Op dit moment is De Spinaker gehuisvest in twee voormalige basisscholen aan de Marketentster in Hoorn en de Dovenetel in Zwaag. We kunnen daarin ons werk prima doen, maar het voldoet niet aan de wensen die het team, de leerlingen en hun ouders voor onze speciale school voor voortgezet onderwijs hebben. Voor de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van onze leerlingen hebben we meer flexibele lokalen, praktijkruimten, kantoren, gespreksruimtes etc. nodig. 

En daarnaast hebben ook onze leerlingen behoefte aan een gebouw dat voortgezet onderwijs uitademt. Gewoon een gebouw dat er uitziet als een VO-school en een aula heeft en lockers voor je eigen spullen. 

De Spinaker in Hoorn heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een goede VSO-school en daar past ook een goed gebouw bij. 

Samen met Stichting Ronduit, ICS adviseurs, architectenbureau LKSVDD en de gemeente Hoorn hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt aan de realisatie van dit gebouw. 

Medio mei/juni ging de eerste paal de grond in. Na de zomervakantie werd de fundering en de vloer gelegd en werden de eerste muren geplaatst. Voor de kerstvakantie was het gebouw wind- en waterdicht en inmiddels is ie volledig ingepakt en staan de steigers er voor de afwerking aan de buitenzijde.

Over een jaar - vlak voor de zomervakantie van 2024 hopen we dat het gebouw aan ons kan worden overgdragen, waardoor we na de zomervakantie van 2024 ons prachtige gebouw kunnen betrekken.

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

De bouw volgen... Hieronder kunt u doorklikken naar een foto-impressie van hoe het gebouw gaat worden.
 

Diashow

Nieuwbouw officieel van start

Woensdag 11 oktober om 13.30 uur was het dan eindelijk zover: de officiële start van de nieuwbouw van onze school. In het bijzijn van de architect, het bestuur, de aannemer en onderaannemers en natuurlijk de leerlingen van de school verrichten we een tweetal officiële handelingen die de start van de bouw markeerden.

De eerste was het onder de grond laten zaken van een tijdscapsule. In alle klassen is er gewerkt aan een bericht aan de toekomst. Van alles is er in de capsule gegaan. Informatie over onze school nu, over het weer en het klimaat, over Oekraïne en Israël, over de toekomstwensen van de leerlingen etc. De capsule kan 200 jaar mee, dus we zijn benieuwd wie deze ooit onder de grond vandaan gaat halen.

 

 

 

De tweede handeling was het plaatsen van een blok van kalkzandsteen. Twee leerlingen mochten de bouwers helpen met lijmen en met het laten zakken van het blok. Dat ging gelukkig met een machine, want die zijn best zwaar. Voordat het blok werd gelijmd en op zijn plaats werd gezet mochten de twee leerlingen hun naam erop zetten. Ook  wethouder René Assendelft van de gemeente en directeur van de school Mark Leek plaatsen hun naam op het blok.  

Terug in de klas was er wat te drinken en een lekker taartje met een foto van het nieuwe gebouw erop. Het is nog even wachten. Voor de winter zou het gebouw wind- en waterdicht moeten zijn en rond 15 juni moet het klaar zijn. 

 

Het gebouw heeft een duidelijke overzichtelijke opzet en bestaat uit een eenvoudige structuur. Internaliserende en externaliserende kunnen in het gebouw gemakkelijk uit elkaar worden gehouden.

Aan de oostkant bevinden zich over twee lagen de lokalen. Dit is de prikkelarme zijde. Aan de westkant zit een kern die op de begane grond  twee aula's van elkaar scheidt. De aula en de personeelsruimte bevinden zich aan de kant van de pleinen. Zo worden leerlingen niet afgeleid tijdens de lessen en worden zij in de pauze gestimuleerd om naar buiten te gaan. Het personeel heeft binnen en buiten contact met de centrale plekken. 

 

De lokalen zijn op de verdieping aaneengeschakeld zodat de aantallen groepen van internaliserende (groen) en externaliserende (geel) leerlingen kunnen variëren. De praktijklokalen (blauw) liggen centraal beneden en zijn vanuit beide aula's goed bereikbaar. Spreekruimtes en kantoren (taupe) hebben een centrale plek en goede onderline relaties. 

De constructie is zodanig opgezet dat er sprake is van flexibiliteit van ruimtes. Dat is fijn naar de toekomst toe.