Samen naar meer technisch geschoold personeel

TechniekPact Westfriesland

VSO de Spinaker Hoorn maakt onderdeel uit van het Techniekpact West-Friesland. Binnen het Techniekpact werken Westfriese gemeenten, het onderwijs en het bedrijfsleven samen om het tekort aan technisch geschoold personeel in de regio aan te pakken. Het gaat om een samenwerking van scholen (Tabor d’Ampte, Martinus College, Vonk, SG Newton, praktijkschool West-Friesland, VSO de Spinaker Hoorn en het Horizon College) met opleidingsbedrijven als Espeq, Installatiewerk, SPG en Tetrix, de gemeente Hoorn en de Westfriese Bedrijvengroep en het WerkgeversServicepunt Hoorn. Een krachtige samenwerking die moet leiden tot meer leerlingen die kiezen voor een technische opleiding. 

Er worden financiële middelen ter beschikking gesteld waarmee geïnvesteerd kan worden in machines, materialen en mensen.
 

VSO De Spinaker

In het kader van het Techniekpact West-Friesland wil VSO De Spinaker het aanbod op gebied van techniek vergroten en versterken. Dit gaan wij doen met als doel de aansluiting op regulier- en vervolgonderwijs te verbreden. Naast deze concrete inhoudelijke aanpak focussen wij ons op het in een breed spectrum enthousiasmeren van leerlingen en leerkrachten in het VSO op technische vakken.

Alle activiteiten moeten er voor zorgen dat er straks geen verschil meer bestaat tussen de vraag naar en het aanbod van technisch opgeleid personeel. 

 

VMBO dat bij je past

Vanuit TechniekPact West-Friesland kregen we op VSO De Spinaker de mogelijkheid om mee te doen aan de ERA-Cup challenge. Dat is een scholencompetitie voor teams met een zelfgebouwd Greenpower voertuig. ERA staat voor Electric Racing Academy.Een prachtige mogelijkheid om te laten zien wat ook leerlingen van De Spinaker in huis hebben.

Helaas hebben we niet de benodigde faciliteiten om het project tot een succes te brengen. Niet de ruimte, niet de gereedschappen en ook voor een deel niet de beschikbare kennis.En dus gingen we de samenwerking aan met Vonk (voorheen het Clusius College) in Hoorn.

Op Vonk zijn die faciliteiten er wel en daar kunnen we precies datgene toevoegen dat nodig is om met succes een wagen in elkaar te sleutelen.

Vlak voor de kerstvakantie is de co-creatie van start gegaan.